Nesten “Of Laykaby”


A-nest
“of Laykaby”

Op zondag 18 februari 2001
wordt het eerste nest pupjes ‘of Laykaby’ geboren…

3 reutjes
2 teefjes

(3 doodgeboren teefjes)

Na precies 9 weken dracht, werden op zondag 18 februari 2001 Layka’s pups geboren. Eerst kwamen er vrij makkelijk 3 reutjes. Hierna volgde met wat meer moeite een teefje, vlak na de geboorte gevolgd door een volgend teefje. Toen de pup hierop volgend niet met het vruchtwater meekwam besloten we na een tijd proberen en in overleg met de dierenarts met Layka en pups naar de dierenkliniek in Wageningen te gaan. Daar werd met de nodige moeite en na ruim 2 uur na breken van het vlies pup zes dood geboren. Dit was ook een teef en ze was gestikt / verdronken doordat het vlies was gebroken. Vrij snel hierna werden nog 2 teefjes geboren, nog netjes in het vlies en aan de placenta. Zoals zo vaak bij een eerste bevalling lieten de placenta’s vrij kort na elkaar los om naar buiten gedreven te worden. Helaas had de zesde pup te lang de doorgang geblokkeerd, waardoor ook deze laatste twee teefjes tekort zuurstof kregen. Ze waren gestikt en niet meer te reanimeren. Op deze manier begonnen de pups hun eerste dag al met een bezoek aan de dierenkliniek en begon ik een beetje met een ‘kater’ aan mijn eerste nestje…


De pups kunnen vanaf de geboorte voelen en ruiken en hadden al snel door hoe ze bij moeder Layka moesten drinken. Wel moest Layka die eerste dagen nog wennen aan haar pups; ze liet ze drinken en likte ze goed schoon en stimuleerde de ontlasting (door de buikjes te likken), maar mede door naweeën snauwde ze ook af en toe naar een pup (om ze tot de orde te roepen). De eerste week hebben mijn moeder en ik continu bij de pups gewaakt om er op toe te zien dat alles goed zou gaan. Na het verlies van de drie teefjes bij de bevalling wilde ik geen enkel risico meer lopen!


Dag twee (19 februari 2001) baarde rood ons kort zorgen, omdat ze niet wilde drinken. Na overleg met de eigenaar van Baloe (de reu) hebben we haar vooral tot rust laten komen. Ze heeft veel onder onze trui, tegen ons lijf aan liggen slapen om bij te komen van de, ook voor haar, zware bevalling. Later die dag, toen ze kennelijk uitgerust was, begon ze weer goed te drinken. Deze zelfde avond bezochten we opnieuw met Layka en pups de dierenkliniek in Wageningen. Ditmaal om de wolfsklauwtjes te laten verwijderen. De wolfsklauwtjes zijn het 5de en soms 6de teentje dat aan de achterpoot van de hondjes zit. Omdat de honden hiermee op latere leeftijd vaak problemen krijgen als rond en ingroeiende nagels, afscheuren van de teentjes door blijven haken en ze dan alsnog met veel meer moeite en pijn moeten worden geamputeerd, is het gebruikelijk de wolfsklauwtjes binnen 48 uur na de geboorte te laten verwijderen. Steven, de dierenarts, heeft dit netjes, snel en vrijwel pijnloos gedaan. De pups piepten harder als ze zonder Layka waren, dan als ze tegen de assistente aan werden gehouden en het wolfsklauwtje werd verwijderd…


Na een week vooral slapen en drinken, kregen de pups op 26 februari 2001 allemaal een gekleurd koordje om de hals. Dit diende vooral mijn gemak, omdat ik daardoor snel kon zien welke pup waar lag te drinken en ze eventueel bij een betere tepel kon leggen. De achterste tepels van een hond geven namelijk de meeste melk. Door een pup die wat minder aangekomen was in gewicht daar te leggen, kon ik het gewicht van de pups en hun groei een beetje sturen…

Dag 12, op 2 maart 2001, gingen de oogjes van de pups een spleetje open. Ook begonnen ze deze en de erop volgende dag voorzichtig te ‘lopen’ . Allemaal nog heel wankel, maar toch. Zondag 4 maart, 2 weken oud, werden de pups allemaal voor het eerst ontwormd. Ze kregen de wormpasta allemaal in hun bekje ingespoten en lieten dit allemaal zonder protest toe.

De 17de dag op 7 maart 2001 mochten de pups voor het eerst in de puppyren rondlopen. Ze slapen en drinken nog steeds heel veel, maar beginnen nu ook voorzichtig hun wereld te verkennen. Twee dagen later, op 9 maart, zijn de tandjes voor het eerst zichtbaar en op 10 maart hebben ze voor het eerst puppymelk bijgevoerd gekregen. Dat was een heel festijn, waarbij de pups met pootjes, kopje en alles vol overgave in de melk doken. Na afloop werden ze door moeder Layka weer helemaal schoon gelikt. Vanaf nu krijgen ze puppymelk bijgevoerd.


Zondag 11 maart 2001, 3 weken oud, horen we de eerste duidelijke blaf. Vanaf nu begint ook de stroom visite op gang te komen en worden de pups nog meer geknuffeld en aangehaald. Vanaf 12 maart krijgen de pups ook tot pap geweekte brokjes, vermengd met puppymelk bijgevoerd. Ze gaan nu sneller groeien en op 13 maart komt het eerste vaste poepje. Dit betekent ook het begin van heel veel poepruimen!

Vanaf ongeveer 3 1/2 week, 14 maart 2001, beginnen de pups ook een beetje te spelen. De staartjes gaan wat ongecontroleerd draaien als een beginnend kwispelen… Vanaf 16 maart is duidelijk spelgedrag te herkennen. De pups gaan elkaar uitdagen en bijten. Vanaf deze dag krijgen ze ook hun eerste gewone brokjes te eten. Ze vallen hier gretig op aan en het is leuk om te zien hoe ze tijdens het kauwen toch nog met een pootje de melkbeweging maken. Uiteraard krijgen ze nu ook continu de beschikking over water. Om de pups goed te laten groeien krijgen ze voorlopig ook continu de beschikking over brokjes, later zal dit veranderen in een paar maaltijden per dag. In aanvang heeft het continu beschikken over voer het voordeel dat de pups minder fel op voer worden en daardoor ook minder last zullen krijgen van voernijd op latere leeftijd. Bovendien kunnen de pups hierdoor makkelijker en beter gelijkmatig groeien.


15 maart 2001 mogen de pups voorzichtig kennis maken met mijn andere Bernerteef, Chloë en op 16 maart zien ze hun eerste Bernerreu, Conan (van mijn moeder). Voordien liepen deze wel in huis rond, maar mochten van Layka nog absoluut niet in de buurt van de pups komen… 16 maart mogen de pups ook voor het eerst in de huiskamer en keuken rondkijken. Zondag 18 maart, als de pups vier weken oud zijn worden ze voor de tweede keer ontwormd. Ook nu weer geeft dit geen problemen. Ze krijgen nu ook de halsbandjes om die ik voor ze gekocht heb. Deze vinden ze eerst wel wennen en er wordt wat geschud en gekrabd, maar al snel worden de leren bandjes geaccepteerd.

Dinsdagmiddag 20 maart 2001 zijn de pups heel kort buiten in het zonnetje geweest, op een kleed in de tuin. Na 10 minuutjes buiten zijn ze al helemaal moe van alle indrukken en slapen vervolgens lekker. Zaterdagmiddag 24 maart 2001 mochten ze iets langer buiten in de tuin. Nu gingen ze ook meer op ontdekking uit, al is dat nog voorzichtig. Op 25 maart 2001 zien de pups voor het eerst mijn katten (en mijn katten de pups). Dit is nog een eerste, korte en voorzichtige kennismaking. 31 maart en 2 april 2001 mogen ze langer samen door de kamer lopen en nu gaan de pups ook spelen met de katten.


Op 26 maart 2001, als de pups 5 weken zijn, krijgen ze voor het eerst een hoefje om op te kauwen. Ze vinden dit heerlijk en het voorkomt dat ze op allerlei andere zaken gaan bijten. Schoenen en handen en alles waar je tanden in kunnen vinden ze nu namelijk leuk! Vanaf deze dag mogen de pups ook vaker naar buiten, iets dat ze met steeds meer plezier doen. Wel moet ik daarbij goed oppassen dat ze geen stenen en planten eten, want ook buiten willen ze alles in de bek nemen. Op 2 april zijn de pups voor de 3de keer ontwormd, uiteraard weer zonder problemen. Op 3 april hebben ze voor het eerst een fiets gezien. Ik liep hiermee al bellend door de tuin. De pups vonden dit ook iets waar je wel in kunt bijten, dus daar moeten ze nog meer aan gewend raken. De avond van 3 april mochten de pups een rolstoel van een bezoekster onderzoeken. Aanvankelijk vonden ze de rolstoel wat raar, maar al snel gingen ze de rolstoel vol overgave onderzoeken en mochten ze erin meerijden.

Woensdag 4 april 2001, ‘s morgens om ongeveer kwart voor 11, worden de pups gechipt. Dit is toch best wel ingrijpend voor ze, want ze krijgen een ampul met elektrochip in de linker schouderspier gespoten. Hierbij piepen ze dan ook best wel even. Hierna mogen ze 3 dagen geen halsbandje dragen of opgetild worden, want de capsule moet inkapselen om op zijn plek te blijven zitten. Deze plek zal nog twee weken wat gevoelig blijven… Ingrijpend, maar minder erg dan het tatoeëren dat vroeger gebeurde. Bovendien zorgt de chip ervoor dat ze geregistreerd kunnen worden en daardoor altijd na diefstal of verdwaald / zoekraken weer teruggevonden kunnen worden.


Woensdag 11 april 2001 gaan de pups opnieuw mee naar de dierenarts. Ze beleven de autorit voor het eerst bewust. Zij gaan met zijn vijven in een grote bench en hun moeder gaat ernaast in de auto. We rijden bijna een uur naar Wageningen en de rit in de auto gaat prima. Er is geen enkel hondje wagenziek. Bij de dierenarts worden eerst mijn katten en Layka geënt en daarna mogen de pups naar binnen. Ze mogen met zijn allen door de spreekkamer van dokter Steven Schukking lopen. Ze zijn erg onbevangen en plassen vrolijk de spreekkamer onder, maar dat mag. Steven bekijkt ze allemaal helemaal na en controleert ook nog een keer het chipnummer. Gebit, heupen, ellebogen, hartje, ogen, vacht en de geslachtsdelen worden allemaal grondig bekeken. Ze krijgen allemaal een lekker koekje en geen enkele pup piept als de spuit van de enting erin gaat. Volgens Steven zijn het dappere en kerngezonde pups! We zijn wel een uur in zijn spreekkamer en hebben ook nog wat bekijks van de assistentes… De eerste ervaring bij de dierenarts is uiterst positief verlopen! Hierna gaan de pups weer terug in de auto bij Layka. De terugweg naar Soest gaat zo mogelijk nog rustiger en beter dan de heenweg en na ruim een uur (in verband met avondspits) zijn we weer thuis.


Ook op woensdag 11 april 2001 maken de pups voor het eerst kennis met andere hondenrassen. Eerst zien ze een Västgötaspetz, een kortbenig herdershondje met rechtopstaande grote oren. Deze vinden ze geweldig en ze rennen er met zijn allen achteraan. Met deze Spets is ook een Picardische herder mee gekomen, een langharige, grote Franse herder met grote rechtopstaande oren. Ook voor deze lieve reu zijn ze niet bang en ze dagen hem uit tot spel en rennen er vrolijk mee rond. ‘s Avonds maken ze vervolgens kennis met een Witte Canadese Herder en een grote kruising Rottweiler – herder. Deze honden zijn allemaal uitgezocht omdat ze lief zijn met pups en ze zorgen ervoor dat de eerste ervaringen van de pups met honden van andere rassen positief zijn. Donderdag 12 april werd er de hele avond lekker gespeeld met een Ridgeback pup. Dat was een drukke dame van hetzelfde formaat als de pups en dus hartstikke leuk, maar wel vermoeiend. Hierna werd er dan ook lekker geslapen.


Vrijdag 13 april 2001 kwamen ‘s middags alle nieuwe baasjes voor een baby-puppycursus. Alle pups gingen nu voor het eerst aan de lijn. Ze vonden dit niet echt leuk, maar als de baasjes met voertjes kwamen werd het al een stuk leuker om te doen. Ze leerden de hand van de baasjes volgen, dat was niet zo moeilijk want er zat een voertje in! Ook leerden ze achter een voertje aan gaan zitten en voor een voertje naar de nieuwe baas komen is ook best leuk! Toch waren ze allemaal weer blij toen ze weer met hun mamma Layka en tante Chloë en oom Conan mochten spelen. Zaterdag zijn de pups nog weer in de auto geweest voor een korte visite aan Amersfoort. Hierna kwam het laatste bezoek aan het complete nest…

Zondag 15 april 2001 gaat de eerste vent het nest verlaten en mee met zijn nieuwe baasjes! Hierna volgt er elke dag weer één… Gelukkig blijft één dame in ons huisje wonen, maar de andere pups krijgen allemaal hele lieve en fijne baasjes en een goed tehuis.


naam pup:heupen:ellebogen:overleden:oorzaak:
Lord Alpha FILOS of Laykaby
(GROEN)
HD A40ED 0/029/04/2010
(9;2 jaar)
longtumor
Lord AXEL of Laykaby
(BLAUW)
vrijvrij05/09/2009
(8;7 jaar)
complicaties na oogontsteking
Lord Alessandro BENZ of Laykaby
(ZWART)
vrijvrij27/12/2012
(11;10 jaar)
ouderdom en
tumoraal proces
Lady Abondance (BONNE) of Laykaby
(ROOD)
vrijvrij17/04/2009
(8;2 jaar)
euthanasie  i.v.m. massa (tumor) in borstholte (niet nader onderzocht)
Lady ABISHA of Laykaby
(GEEL)
HD A30ED 0/004/06/2010
(9;4 jaar)
verlamming van de achterhand (ongeval) en verdenking van tumoraal proces.

B-nest
“of Laykaby”

19 februari 2003 (om 00.20 uur)
komt nest B of Laykaby ter wereld.

2 reutjes
1 teefje

Chloë hield ons al sinds zondag 16 februari in spanning: Graven in haar kleed in de werpkist, rondjes draaien, veel hijgen en onrust…
Er volgden dan ook een paar nachten met weinig slaap, zeker omdat Chloë graag steun zocht en bovenop haar baasje sliep…!

En dan, op dinsdag 18 februari 2003, precies op de verjaardag van nest A, de weeën worden frequenter, haar temperatuur stijgt weer (na een eerder daling op zondag) en ‘s avonds om 10 voor half 9 breken haar vliezen… Maar de persweeën blijven uit. Haar baasje besluit de dierenarts te bellen. Als ze twee uur later nog geen pup of persweeën heeft (die komen pas als er pups indalen in het bekken) wordt gezamenlijk besloten tot ingrijpen…

Alles gaat in de auto, één iemand achterin bij Chloë, in Wageningen staat alles al klaar voor een operatie… Voor Chloë echter onder zeil is (shotje methadon!) en er echt pups tevoorschijn komen is het inmiddels dus net na middernacht.

Zo wordt het tweede nest ‘of Laykaby’ geboren op 19 februari 2003!

De bevalling en de eerste week van de pups:

Om 00.20 uur wordt dus de eerste pup tevoorschijn getoverd, een reu van 657 gram. Nog geen 5 minuten later volgt de tweede pup, een teef van 578 gram (blijdschap bij Judith!). En dan volgt -helaas- al weer de laatste pup, een reu van 688 gram. Het zijn dus allemaal joekels van pups en de teef (het zal weer eens niet) had dwars voor de uitgang gelegen! Als we een uur later waren gegaan, hadden ze geen van drieën meer geleefd… Nu hebben we gelukkig 3 schitterende pups, die al snel de boel bij elkaar ‘krijsen’!

Die nacht zijn we om ongeveer 3 uur weer goed en wel thuis. Moeder en pups worden uitgeladen en krijgen hun plekje in de werpkist. Die eerste nacht maakt Chloë het mij (haar baasje) nog moeilijk. Ze wil de pups niet likken of verzorgen. Wel is ze lief, ze laat alles toe, maar ze ziet ze gewoon niet als ‘haar’ pups en ligt nog half in ‘coma’ van de narcose… Dan moet je het als baasje maar even ‘overnemen’ en zo heb ik de eerste nacht alle pups al de fles gegeven.

De volgende dag (nog steeds de 19de februari!) na een onrustige nacht en een aantal flesjes voor de pups, gaat Chloë begin van de middag eens snuffelen aan wat er in de werpkist ligt… Er volgt een voorzichtig likje en dan…

Gelukkig!!! Ze gaat ze likken en poetsen! Na deze poetsbeurt, willen de pups opeens ook drinken bij hun moeder. Dat wilden ze eerder die nacht namelijk niet. Na deze acceptatie van haar pups, blijkt Chloë een super moeder! Ze is zorgzaam, likt en poetst ze en ze mogen de hele dag drinken. Zelfs al doen ze haar af en toe pijn… Ze ligt voorzichtig bij haar pups, haar poot er beschermend overheen, of ligt direct naast de werpkist, wakend over haar kroost!

19 & 20 februari 2003:

Uiteraard is de mooiste teef voor Judith!
Dat kan niet missen deze keer!

Ook de dagen hierna blijven we foto’s en video’s maken.
Het is een genot om naar Chloë en haar pups te kijken!

22 & 23 februari 2003:

25 februari 2003:

Uiteraard bestaat ook vandaag weer uit slapen… drinken.. slapen.. gewassen worden… slapen… drinken… slapen, maar… Vandaag krijgen de pups ook hun eerste halsbandje. Ze lijken namelijk zóveel op elkaar… Nu zijn ze tenminste makkelijker uit elkaar te houden. (Zélfs op een foto!)

26 februari 2003:

De pups beginnen al voorzichtig op hun pootjes te staan, al vallen ze dan nog wel weer snel om…

Week twee van de pups:

27 februari 2003:

Vanmiddag is het eerste ‘kiertje’ tussen de oogleden van de pups te zien!
Nu zullen de oogjes snel open gaan!

28 februari 2003:

1 t/m 4 maart 2003:

De derde week van de pups:

Op 5 maart 2003 worden de pups ontwormd.
Op 6 maart 2003 gaan ze reageren op geluiden, de oortjes zijn nu óók open!
Ook horen we op 6 maart 2003 het eerste blafje van rood en groen én …

6 maart 2003:

7 t/m 11 maart 2003:

De vierde week van de pups:

De vijfde week van de pups:

Als de pups 4 weken oud zijn, worden ze voor de tweede keer ontwormd op 19 maart 2003. Ze lopen inmiddels dagelijks buiten en zijn volop de wereld aan het ontdekken… Waar kun je allemaal in bijten, behalve in je broer of zus?! Wat leven er voor vreemde wezens? Wat kun je met voorwerpen doen?

Het verdere verhaal van nest B…
Nest C, D en E…. volgt zodra er tijd voor is. 😉

C-nest
“of Laykaby”

D-nest
“of Laykaby”

E-nest
“of Laykaby”